Planimetria (Zadanie z tematu : Środek odcinka)
Patrycja: Dane są punkty A(−3,6), B(5,2). Wyznacz współrzędne punktów P, Q i R, które dzielą odcinek AB
na cztery równe części. Uzasadnij, nie używając kalkulatora, że |OP| + |OQ| + |OR| >13, gdzie
O(0;0).
29 maj 13:05
Godzio:

|AP| = |PQ| = |QR| = |RB|
→ →
AP =
14AB
[x
p + 3, y
p − 6] = [2, −1]
x
p + 3 = 2 i y
p − 6 = − 1
x
p = −1 i y
p = 5
→ →
PQ =
14AB
[x
q + 1, y
q − 5] = [2, −1]
x
q = 1 i y
q = 4
→ →
QR =
14AB
[x
r − 1, y
r − 4] = [2, −1]
x
r = 3 i y
r = 3
P(−1,5) Q(1,4) R(3,3)
|OP| + |OQ| + |OR| =
√1 + 25 +
√1 + 16 +
√9 + 9 =
√26 +
√17 +
√18
√26 +
√17 +
√18 > 13
Przenieś jeden pierwiastek na drugą stronę i podnoś do kwadratu dopóki Ci się nie skróci
29 maj 15:31