jednokładność
longcatt: Obrazem pkt A w jednokładności w środku P jest pkt A'. Obrazem pkt B w tej samej jednokładności
jest pkt B'. Wyznacz współrzędne pkt P i skalę jednokładności.
A(1;1) A'(−1;1) B(1;4) B'(−1;8)
próbowałem z →PA'=→kPA ale wychodzi mi że 1=1 pomożecie?
29 maj 12:53
longcatt: nie proszę o rozwiązanie ale o podpowiedz
29 maj 13:03
longcatt: pomożecie?
29 maj 14:26
Bogdan:
Punkt P(x
0, y
0) jest wspólnym punktem prostej zawierającej A i A' oraz prostej
zawierającej B i B'.
| | |PA'| | | PB'| | |
Skala jednokładności k = |
| = |
| |
| | |PA| | | |PB| | |
29 maj 14:57