pole trojkata
Matematyk: Pole trójkąta równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu 2 wynosi 12 pierwiastków 3.
Oblicz wysokość tego trójkąta.
29 maj 12:23
hwdtel i x3:
| | 2P | | 2P | |
2a+b= |
| ; 2a−b= |
| − 2b
|
| | r | | r | |
[
b2]
2 + h
2 = a
2 ;4h
2 = (2a+b)(2a−b)
| | 2P | | 2P | |
4h2 = ( |
| )( |
| −{4P}{h} )
|
| | r | | r | |
I teraz rodzi się pytanie jak policzyć tę ( jedną z trzech ) wysokość
cd chyba nastąpi
29 maj 18:38
hwdtel i x3:
cd: h3 −108h+432=0 ⇔ (h−6)(h−6)(h+12)
Odp:6
29 maj 20:00