Planimetria (Okrąg w układzie współrzędnych)
Maja: Które z poniższch punktów należą do okręgu (x−2)2 + (y+1)2 = 16?
A(2,3)
B(0,−2p3−1)
C(3,2)
D(0, 2p3−1)
E(6,−1)
Może się przyda:
Okrąg o środku w początku układu współrzędnych i promieniu r jest zbiorem wszystkich punktów
płaszczyzny (x, y) spełniających równanie:
x2+y2=r2
lub:
Okrąg o środku w punkcie (a, b) i promieniu r jest zbiorem wszystkich punktów płaszczyzny (x,
y) spełniających równanie : (x−a)2+(y−b)2=r2.
29 maj 12:08
ICSP: równanie okrągu:
(x−2)2 + (y+1)2 = 16
dowolny punkt ma następujące współrzędne P(x;y)
rozpatrzymy punkt A(2;3)
teraz pierwszą współrzędna wstawiam w miejsce x a drugą w miejsce y
(2−2)2 + (3+1)2 = 16
02 + 4 2 = 16
16 = 16 − co jest prawdą czyli punkt należy do okręgu.
29 maj 12:12
Maja: Dziękuję!

*
29 maj 12:14