sprawdź tożsamości
leh: cosα1+sinα+1+sinαcosα=2cosα
(tgα+ctgα)2=1sin2α*cos2α − tu mi wyszło 5cos2α*sin2α
sinα*(tgα−ctgα)+cosα=sin2α
29 maj 11:48
leh: w ostatnim mi wyszło sin3α*cosα+cosα...
29 maj 11:49
krystek: Sprowadzaj do wspólnego mianownika w a)
W b) rozpisztgx=sinx/cosx a ctgx =cosx /sinx itez sprowadź do wsp mianownika.
29 maj 11:51
krystek: a mi tgx*cosx w ostatnim
29 maj 11:53
Bogdan:
W ostatnim:
Lewa strona =
| | sinα | | cosα | |
= sinα * (tgα − ctgα) + cosα = sinα * |
| − sinα * |
| + cosα = |
| | cosα | | sinα | |
| sin2α | | sinα | |
| − cosα + cosα = |
| * sinα = tgα * sinα, |
| cosα | | cosα | |
| | sin2α | | 1 − cos2α | | 1 | |
względnie |
| − cosα + cosα = |
| = |
| − cosα. |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
Tak czy siak, ostatnia równość nie jest tożsamością.
29 maj 12:02
Bogdan:
W drugim przykładzie leh otrzymałeś liczbę 5 w liczniku, zapisz swoje obliczenia i pokaż
drogę do tej piątki, poszukamy błędu.
29 maj 12:24
leh: tg2α+2*tgα*ctgα+ctg2α=
=(sinαcosα)2+2*sinαcosα*cosαsinα+(cosαsinα)2=
=(sinαcosα)2+2+(cosαsinα)2=
=sin2αcos2α+2+cos2αsin2α=
=sin2α*sin2αcos2α*sin2α +2+ cos2α*cos2αcos2α*sin2α=
=sin2α*sin2α+2+cos2α*cos2αcos2α*sin2α=
=5cos2α*sin2α
29 maj 12:42
leh: pierwsze tak zrobiłem
L = cosα*cosα1+sinα*cosα+1+sinα*1+sinα1+sinα*cosα=
cos2α+1+sin2α1+sinα*cosα=21+sinα*cosα
29 maj 12:47
leh: up
29 maj 13:34
Bogdan:
| | sinα | | cosα | | sin2α + cos2α | |
(tgα + ctgα)2 = ( |
| + |
| )2 = ( |
| )2 = |
| | cosα | | sinα | | sinα cosα | |
| | 1 | | 1 | |
= ( |
| )2 = |
| |
| | sinα cosα | | sin2α cos2α | |
29 maj 13:39
leh: wielkie dzięki Bogdan!
rozjaśni mi ktoś mianownik z 29 maj 12:47 ?
29 maj 15:40
Godzio:
| cosα * cosα + (1 + sinα)(1 + sinα) | |
| = |
| (1 + sinα) * cosα | |
| | cos2α + 1 + 2sinα + sin2α | | 2 + 2sinα | |
= |
| = |
| = |
| | (1 + sinα) * cosα | | (1 + sinα) * cosα | |
| | 2(1 + sinα) | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | (1 + sinα) * cosα | | cosα | |
29 maj 15:42
Sylwia: sinα+cosα=1,2
sinα−cosα=
9 cze 21:08