uzasadnij, że proste są prostopadłe
monn: Hej, mógłby ktoś prosto wytłumaczyć, jak to rozwiązać?
Uzasadnij, że proste y=( √2 + 1 ) x + 3 oraz y=( 1 − √2 ) x + 3 są prostopadłe.
29 maj 11:29
max: prostopadłe współczynniki kierunkowe a po przemnożeniu mają dać −1
sprawdź
29 maj 11:31
monn: no mi wyszło, że:
a1 * a2 =x2 + 3x√2 + 3
i nie bardzo wiem, co pokręciłam...
29 maj 12:15
krystek: A ile wynosi wspólczynnik kierunkowy y1 a ile y2?
a*a2=−1
29 maj 12:17
ICSP: y = ax+b
a1 * a2 = −1
y = (√2+1)x + 3
a1 = √2 + 1
Wyznacz drugie a i wstaw
29 maj 12:18