Planimetria (Okrąg w układzie współrzędnych)
Maja: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie (0;0), jeśli do tego okręgu należypunkt P.
a) P(−3,0)
Może się przyda:
Okrąg o środku w początku układu współrzędnych i promieniu r jest zbiorem wszystkich punktów
płaszczyzny (x, y) spełniających równanie:
x2+y2=r2
lub:
Okrąg o środku w punkcie (a, b) i promieniu r jest zbiorem wszystkich punktów płaszczyzny (x,
y) spełniających równanie : (x−a)2+(y−b)2=r2.
Byłabym wdzieczna za rozwiązanie tego przykładu.
29 maj 11:29
Bogdan:

Czym jest odcinek łączący środek okręgu z punktem leżącym na okręgu?
29 maj 11:31
Maja: Noo... promieniem.
29 maj 11:34
Bogdan:
Tak, jaki stąd wniosek?
29 maj 11:38
Bogdan:
Podpowiedź:
jeśli dane są dwa punkty: A(x1, y1) i B(x2, y2), to jak można wyznaczyć długość
odcinka AB ?
29 maj 11:40
Maja: Ja myślałam, żeby podstawić −3 pod x, 0 pod y =r, ale to by nie miało sensu...
29 maj 11:43
Maja: No to wtedy można by było wykorzystać taki wzór:
|AB|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2.
Z tym, że te2 i 1 w dolnych indeksach.
29 maj 11:47
Bogdan:
Jeśli okrąg o środku w punkcie O(0, 0) ma równanie: x2 + y2 = r2, to zapis ten oznacza,
że każdy punkt leżący na okręgu spełnia to równanie. Twój pomysł ma w tym przypadku sens.
29 maj 11:50
Bogdan:
|AB|2 = (x2 − x1)2 + (y2 − y1)2
Jeśli x1 = 0 i y1 = 0, to |AB|2 = x22 + y22
Niech r = |AB|, wtedy r2 = x22 + y22
29 maj 11:53
krystek: Maja i ten wzór miałas wykorzystać bo r=IABI
29 maj 11:55
Maja: No i załóżmy, że gdybym wykorzystała to: r2= x22 + y22 i podstwiła, to wydzie coś takiego
chyba : r2=(−3)2 + 02
r2=9
r=3
I o ile dobrze to zrobiłam, to nie wiem, jaki sens miało by rozwiązywanie czegoś takiego, skoro
w poleceniu chodzi o wyznaczenie równania okręgu.
Sorry, ze tak ciężko kapuję, ale nie przerabiałam jeszcze tego tematu, a potrzebuję
rozwiązanie.
29 maj 12:07
krystek: sama napisałaś jak wygląda równanie okręgu osrodku w p(o,o) i potrzebny jest Tobie
promień.Pomyśl!
(x−0)2+(y−0)2=r2
29 maj 12:14
Maja: To jest głupie.
29 maj 13:01
Bogdan:

Zadanie jest banalne i nie wymagało obliczeń.
Jeśli punkt P(−3, 0) leży na okręgu x
2 + y
2 = r
2, to r = |OP| = 3 i równanie okręgu
ma wzór x
2 + y
2 = 9
29 maj 13:16
Patrycja: Ano faktycznie banalne...

No i trzeba było tak od razu. Dziękuję.
29 maj 13:19