oblicz tgβ
Zdzisław:

| | 4 | |
Wiedząc, że Sinα = |
| oblicz tgβ |
| | 5 | |
Proszę o rozwiązanie i krótkie wyjaśnienie.
29 maj 11:12
krystek: Oznacz literami wierzchołki i wówczs Tobie objaśnię
Przypomnij sobie def funkcji sinus i tangens.
29 maj 11:17
krystek: Z funkcji si nα oblicz przyprostokątną leżącą na przeciw α
Z tw.Pitagorasa przyprostokątną przy kącie α potem przy kącie β
I masz Tg β=
29 maj 11:32
Zdzisław:

hmm nie wiem czy to dobrze zrobiłem. Bo policzyłem sobie na krzyż:
no i tak sobie policzyłem x, a licząc y tw pitagorasa wyszły mi duże liczby, więc nie wiem jak
liczyć i proszę o pomoc w wykonaniu tego zadania.
29 maj 11:57
krystek: Możesz obliczyć cosα =3/5 ze wzoru jedynkowego i przyprostokątna masz przy kącieα
29 maj 12:08
Zdzisław: a jakbym chciał liczyć sobie to po prostu pitagorasem to jak to musiałbym policzyć, żeby to y
wyliczyć? i jaki wynik z tego by wyszedł?
29 maj 12:20