Funkcja liniowa
Madziula: Zad1 Przed dwoma laty ojciec byl 8 razy starszy od syna a za 14 lat bedzie od niego 2,4 razy
starszy. Ile lat ma obecnie ojciec a ile syn?
Zad2 wyznacz brakujaca wspolrzedna punktu A wiedzac ze nalezy on do wykresu funkcji f(x)=√2x.
a) A=(3√2;b)
b) A=(−4,b)
c) A=(a,−8√2)
d) A=(a,6)
Zad3 W pewnej liczbie dwucyfrowej suma cyfr wynosi 9.Jeżeli przestawimy cyfry to otrzymamy
liczbe o 27 wieksza. Jaka jest to liczba?
Zad4 Podaj wzor funkcji linowej ktorej wykres przechodzi przez punkt P(2,−2) oraz dla
argumentów mniejszych od 3 przyjmuje wartosci ujemne.
Zad5 Wyznacz punkty przeciecia prostej z osiami ukladu wspolrzednych.
a)f(x)=2x
b)f(x)=−4
29 maj 10:55
krystek: Syn obecnie ma :x lat
ojciec obecnie ma :y lat
I układasz układ równań .Z perwszej części zdania 1 −sze równanie
z drugiej części zdania 2−równanie.
29 maj 11:10
krystek: zad 2 to natychmiast podstawiając współrzędne pynktów do wzoru funkcji.
Pamiętaj ,że wsp punktu to uporządkowana para liczb A=(x,y).
Zad 3
Cyfra dziesiątek x
Cyfra dziesiątek y.
I układasz układ równań.
Podpowiadam,jeżeli c dziesiątek to 7 ,a c jedności to 3 wówczas mamy liczbę :7*10+3*1.
29 maj 11:14