Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
Golibroda: Mam mały problem z jedynym zadankiem bo nie wiem jak dalej obliczyć z tego co doszedłem czy po
prostu tak zostawić. Prosiłbym o pomoc
1.Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
(a−3b)2 − (3a−b)2 =
= (a2−2*a*(−3)+(−3b)2) − (9a2 − 2*3a*(−b) + b2) =
= (a2 + 6a + 9b2) − (9a2 + 6ab + b2) =
= a2 + 6a + 9b2 − 9a2 − 6ab − 62 =
= 6a+9b2−8a2−6ab−b2
I co dalej?
29 maj 10:04
krystek: Popełniłeś błąd,który jest częstym .
masz wzór:
(a−b)2=a2−2ab+b2
Zwróć uwagę że otrzymałeś podwojony iloczyn ze znakiem +
winno być
a2−6ab+9b2
29 maj 10:09
Golibroda: Przecież tam jest
(a−3b)2
czyli
a2 − 2 * a * (−3b)
i są dwa minusy przy −2 i −3b
to nie powinno być + po a2 ?
29 maj 10:15
krystek: Popatrz na podwojony iloczyn ,bo tam popełniasz błąd.
A jeżeli tak jak napisałeś to stosujesz wzór na kwadrat sumy dwóch wyrażeń i wówczas masz +
podwojony iloczyn i piszesz tak jak napisałęś.
29 maj 10:20
krystek: (Δ +∊)2=Δ2 +2Δ∊ +∊2
(Δ−∊)2=Δ2 −2Δ∊ +∊2
29 maj 10:23
Golibroda: Czyli oba nawiasu po obliczeniu kwadratów będą miały postać:
(a2−6ab+9b2) − (9a2 − 6ab + b2)
?
29 maj 10:26
krystek: Tak.Ciesze się ,że zrozumiałeś.
29 maj 10:31
Golibroda: Dzięki za pomoc.
Ostatecznie wyszło mi
−7a + 2b2
29 maj 10:36
krystek: a dlaczego taki wynik?
Przecież jak opuścisz nawiasy zostanie Tobie....
29 maj 11:07
krystek: Zniecheciłeś się?
29 maj 11:18
Bogdan:
Dzień dobry.
Przedstawione przez Golibrodę wyrażenie można rozłożyć na czynniki przy zastosowaniu
skróconego mnożenia x2 − y2 = (x − y)(x + y).
(a − 3b)2 − (3a − b)2 = (a − 3b − 3a + b)(a − 3b + 3a − b) = (−2a − 2b)(4a − 4b) =
= −2*4(a + b)(a − b)= −8(a + b)(a − b)
Można jeszcze raz zastosować ten sam wzór skróconego mnożenia i zapisać ostatecznie:
wynik w postaci: −8(a2 − b2)
29 maj 11:23
krystek: Tak zgadzam się z Tobą ,ale nie każdy jest sprawny w biegłym posługiwaniu sie wzorami
skróconego mnożenia.
Problem jest w tym ,że po opuszczeniu nawiasów ,żle poredukował,gdyby dobrze dojdzie do tego
samego wyniku co Ty.
Moim celem jest nauczenie podstaw ,tych co maja problemy.
29 maj 11:27