Marta: Kod dostępu do komputera składa się z trzech spośród 26 dużych liter alfabetu orazpieciu
cyfr. Na ile óżnych sposobów można zakodować dostęp, jeśeli litery i cyfry mogą się
powtarzac, a na ile jeżeli nie mogą? Rozpatrz dwa przypadki, gdy: a) wszystkie litery sa
na początku kody b) litery i cyfry mogą wystepować w dowolnym miejscu
7 kwi 20:20
b.: Ojej, to aż 4 zadania!

a) gdy się mogą powtarzać:
pierwsze 3 znaki wybrać można na 26
3 sposobów (muszą być litery),
kolejne 2 na 5
2 sposobów,
łącznie 26
3*5
2 sposobów
b) gdy się NIE mogą powtarzać
wybieramy najpierw 3 miejsca z 5, w których umieścimy litery : (5 po 3) = 10 sposobów,
na tych miejscach umieszczamy 3 różne litery: pierwszą można wybrać na 26 sposobów, drugą
już tylko na 25 (bo musi być różna od pierwszej), a trzecią -- na 24;
podobnie 2 cyfry: pierwszą na 5, a drugą na 4 sposoby.
Łącznie 10*26*25*24*5*4.
7 kwi 23:27
Marta: dzięki
8 kwi 12:42
Marta: a czy nigdzie nie powinno byc ze wybieram 5 z 9 cyfr

bo niepodali jakie to są cyfry ?
8 kwi 12:45
b.: Coś kiepsko u mnie z czytaniem ze zrozumieniem

jakoś mi się przeczytało ,,dwie cyfry z pięciu'' nie mam pojęcia czemu
Cyfr chyba mamy do dyspozycji 10.
To jeszcze raz:
a) gdy się mogą powtarzać:
pierwsze 3 znaki wybrać można na 26
3 sposobów (muszą być litery),
kolejne 5 na 10
5 sposobów,
łącznie 26
3*10
5 sposobów
b) gdy się NIE mogą powtarzać
wybieramy najpierw 3 miejsca z 8, w których umieścimy litery : (8 po 3) = 8*7*6/6 = 56
sposobów,
na tych miejscach umieszczamy 3 różne litery: pierwszą można wybrać na 26 sposobów, drugą
już tylko na 25 (bo musi być różna od pierwszej), a trzecią -- na 24;
podobnie 2 cyfry: pierwszą na 10, a drugą na 9 sposobów, ..., piątą na 6.
(W sumie teraz lepiej to policzyć ze wzoru
1012: wychodzi 10! / 5!).
Łącznie 56*26*25*24*10*9*8*7*6.
Sorry
8 kwi 23:45
Marta:
15 kwi 15:15