Wyglądając przez okno swego mieszkania
na 4 piętrze pan X zobaczył spadającą doniczkę, która widocznie stała przedtem na parapecie
okna na którymś z wyższych pięter. Okno:−2m=h ; Δt=0,1s.Odległość między poszczególnymi
| m | ||
piętrami wynosi 3,5m=W, g=9,8 | . Z którego piętra spadła doniczka? | |
| s2 |
w ruchu jednostajnie przysp pole pod wykresem prędkości to droga, wszystkie zależności można
wyliczyć korzystając z wzorów na pola trójkąta i trapezu
doniczka spada ruchem jednostajnie przyspieszonym z przysp g ,
dV/dt=g, z tego dV=V2−V1=0,98
z pola trapezu (V1+V2)*0,5*dt=2 z tego V1+V2=40
rozwiązując układ równań wyliczasz V2=20,49, V1=19,51
z trójkątów podobnych V2/(t1+0,1)=V1/t1
wyliczasz z tego t1=2
z trójkąta Sx=0,5*t1*V1=19,51
doniczka pokonała więc drogę 19,51 m, czyli 6 pięter wyżej, skoro mieszkał na 4, doniczka
spadła z 10 piętra,
sprawdź obliczenia, wyprowadź jednostki i powodzenia,