johny: masz dane rownanie prostej l:y=−3x+5 oraz punkt p=(−3,2). napisz rownanie prostej k, ktora jest
rownolegla do prostej l i przechodzi przez punkt p oraz rownanie prostej m,ktora jest
prostopadla do prostej l i przechodzi przez punkt p. Bradzo prosze o rozwiazanie
27 maj 21:43
QbisieQ: Niech l=a1x+b2
k=a2x+b2
l || k <=> a1 = a2
wiemy ze l: y=ax+b = −3x+5
i ze P(x,y)= P(−3,2)
układamy nastepujący układ równań:
2=3a+b
a=−3
2=3(−3)+b
a=−3
a=−3
b=11
mamy wiec, że prosta równoległa do prostej l i przechodząca przez punkt P ma wzór: y=−3x+11
analogicznie postępujemy szukając prostej prostopadłej z tą różnicą że iloczyn ich
wspolczynnikow kierunkowych musi być równy −1 czyli w tym przypadku 1/3
27 maj 21:56
QbisieQ: sorry w pierwszej linijce powinno być oczywiście b1 a nie b2
27 maj 22:29