.
ziomek:
znajdź takie pary liczb naturalnych że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6 a ich
najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210
Zależy na wskazówce co należy zrobić , może nie koniecznie na samym rozwiązaniu

Pomoże ktoś?
27 maj 21:38
ziomek: zależy mi*
27 maj 21:39
Eta:
NWD(a,b)* NWW(a,b)= a*b
NWD(a,b)=6
to liczby a i b są postaci:
a= 6k , b= 6m , gdzie k,m liczby naturalne względni pierwsze
6k*6m= 6*210
k*m= 35
to: k= 1 i m= 35 lub k= 5 i m= 7 lub k= 7 i m= 5
podaj teraz liczby a i b dla podanych k i m
27 maj 23:46