prosze o pomoc
ciag: liczby x,y,z ktorych suma rowna sie 22,5 tworza w podanej kolejnosci ciag artmetyczny.Gdyby
liczbe y zmniejszyc o 1,5 to otrzymamy ciag geometryczny.Wyznacz te liczby. Prosze o pomoc!
27 maj 20:27
Grześ:
x+y+x=22,5
2y=x+z ( własność ciągu arytmetycznego)
x, y−1,5, z ciąg geometryczny
x*z=(y−1,5)2
czyli rozwiązujemy taki układ:
x+y+x=22,5
2y=x+z
x*z=(y−1,5)2
y+2y=22,5, czyli y=7,5
Zmniejszamy układ na dwa równania:
x+z=2y
x*z=(y−1,5)2
x+z=15
x*z=36
x=3 x=12
y=7,5 lub y=7,5
z=12 z=3
27 maj 20:37