oblicz pochodne
razziel: Oblicz pochodne podanych funkcji:
a) y=tgxx
b) y=xsinx+cosx
27 maj 19:42
krystek: pierwsza to wzór na pochodną ilorazu
b)pochodna sumy i pochodna iloczynu.
Licz
27 maj 19:46
razziel: a) y'= x−sinxcosxx2cos2x to jest odpowiedź, z pewnością dobra, ale nawet
używając wzoru na pochodną ilorazu, nie mogę się jej doliczyć. Analogicznie w innych
przykładach. Proszę o pomoc.
27 maj 19:53
krystek: wszystko jest dobrze zamień tg na sinx/cosx i sprowadź do ws mianownika.
27 maj 19:56
razziel: W czymś jest problem, nie wiem w czym, nie umiem obchodzić się z ułamkami albo funkcjami
trygonometrycznymi.Na pewno gdybyś mi rozpisał jeden przykład (albo ktoś inny) dowiedziałbym
się dlaczego mi nie idzie i z innymi byłoby z górki. Z góry dzięki.
27 maj 20:30
QbisieQ: a) ( tgxx)' = (tgx)'x−tgxx2 = (1+tg2x)x−tgxx2 = x=xtg2x−tgxx2
b) (xsinx+cosx)' = sinx + xcosx − sinx
27 maj 21:46