Proszę o sprawdzenie rozwiązania.
oaxoaxoax: |x| + |x−2|≥4
x+|x−2|≥4 lub −x +|x−2|≤4
2x≥6 lub 2x≤−2
x≥3 x≤−1
−2x≤6 lub −2x≥−2
x≥−3 x≤1
x∊(−∞,−1>U<3,∞)
Czy jest to prawidłowo zrobione ?
27 maj 15:15
krystek: Niestety nie.Musisz ustalić przedziały
Podpowiadam:IxI= x dla ...lub Ixi=−x dla...
Ix−2I=x−2 dla ...lub Ix−2I=−x+2 dla...
Rozpatrujesz nierówność.w przedziałach (−∞0) :<0,2) <2,∞)
27 maj 15:32
oaxoaxoax: Ok, rozumiem. Teraz sobie już poradzę, dzięki za pomoc

.
27 maj 15:34
Vax: Ja polecam zastosowanie takiej sztuczki, otóż zauważ, że zachodzi:
|x| + |y| ≤ a
⇔
{ |x+y| ≤a
{ |x−y| ≤ a
I teraz my mamy rozwiązać |x|+|x−2| ≥ 4, rozwiązujemy nierówność odwrotną, |x| + |x−2| ≤ 4 i
naszym rozwiązaniem będzie różnica zbioru liczb rzeczywistych z naszym rozwiązaniem, bez
czynników znajdujących się na krańcach przedziału (Bo w obu przypadkach mamy nieostrą
nierówność) korzystając z tego co napisałem na początku mamy:
{ |x+x−2| ≤ 4 /:2
{ |x−x+2| ≤ 4
{ |x−1| ≤ 2
{ |2| ≤ 4
2 nierówność będzie zawsze spełniona, a 1:
−2 ≤ x−1 ≤ 2 /+1
−1 ≤ x ≤ 3
Czyli x ∊ (−∞ ; −1> ∪ <3 ; +∞)
Pozdrawiam.
27 maj 19:47