Opisz równaniem krzywą, która jest zbiorem wszystkich punktów płaszczyzny równo
ancymon:
Opisz równaniem krzywą, która jest zbiorem wszystkich punktów płaszczyzny równo odległych od
dwóch danych okręgów : x2+y2=1 i x2+(y−4)2=4
27 maj 12:29
27 maj 13:47
ancymon: haha no wlasnie w tym momencie utknąłem
27 maj 13:59
asd: jakbyśmy znaleźli 2 punkty tej krzywej to juz jesteśmy w domu. jeden to pewno będzie A(0,1,5)
nie?
27 maj 14:03
ancymon: no niekoniecznie, nie jestem pewny czy tą krzywą będzie prosta
27 maj 14:09
asd: no fakt
27 maj 14:09
27 maj 14:16
asd: nie mam pomysłu ?
27 maj 14:27
Godzio:

x
2 + y
2 = 1
S
1(0,0,) r = 1
x
2 + (y − 4)
2 = 4
S
2(0,4), r = 2
P(x,y)
|PS
1| + 1 = |PS
2|
√x2 + y2 + 1 =
√x2 + (y − 4)2 /
2
x
2 + y
2 + 2
√x2 + y2 + 1 = x
2 + y
2 − 8y + 16
2
√x2 + y2 = 15 − 8y /
2
4x
2 + 4y
2 = 225 − 240y + 64y
2
4x
2 = 225 − 240y + 60y
2
60y
2 − 240y + 240 = 4x
2 + 15
(2
√15y + 4
√15)
2 = 4x
2 + 15
2
√15y + 4
√15 =
√4x2 + 15
Mam nadzieję że błędu nie ma
27 maj 16:45
ancymon: Godzio na jaki kierunek się wybierasz?

wróżę Ci sukces
27 maj 21:01
hwdtel i x3:
Nieco się Gadziu,jednak pomyliłeś
Równanie krzywej wyprowadzanej przez ciebie powinno wyglądać tak:
| | √15 | |
y= |
| (4x2+15)0,5 +2 − co zresztą też nie jest rozwiązaniem precyzyjnym.
|
| | 30 | |
Może lepiej policzyć x(y)−czyli:
x=±
12√60y2−240y+225
Bo słusznie zauważyłeś| PS
1 | −1 =| PS
2 |−2
28 maj 07:51