asd: E = mc
2 <−−−−wzór na energie spoczynkową
m − masa protonu
c − prędkość światła
E = 1,67262163783 * 10
−27 * (299792458
ms)
2 =
= 150327735906697031,153883532 * 10
−27 J
http://www.lorki.pl/drmartin.php?id=d3
1J = 6,24146 * 10
18 eV (elektronowoltów)
zamieniamy na eV
150327735906697031,153883532 * 10
−27 * 6,24146 * 10
18 =
= 938264550552213252,06571791 * 10
−9 =
= 938264550,552213252 eV = 938,264550552 MeV (Mega elektrono woltów)
to jest energia spoczynkowa − > WZÓR − E = mc
2
natomiast energia protonu poruszającego się z prędkością mniejszą od prędkości światła, ale w
tych granicach będzie większa i wyraża się wzorem
mc
2
E = −−−−−−−−−−−−−−−−
√1 − v2c2
wzór też tutaj −−−−−−−>
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczeg%C3%B3lna_teoria_wzgl%C4%99dno%C5%9Bci
musimy rozwiązać równanie
mc
2
−−−−−−−−−− = 2 * mc
2
√1 − v2c2
v − prędkość jako szukana
mc
2 mozemy skrucić i pomnożyć przez mianownik i zostaje
1 = 2 *
√1 − v2c2
√1 − v2c2 =
12
√1 − v2c2 =
√14
1 −
v2c2 =
14
v2c2 =
34
4v
2 = 3c
2
4v
2 = 3 * (299792458
ms)
2
4v
2 = 269626553621045292
m2s2
v
2 = 67406638405261323
m2s2
i teraz wyciągnąś pierwiastek i wartość podamy w przyblizeniu
v ≈ 259627884,490979364 ≈ 259627884,5 =
ms
Czyli proton musi się poruszać z prędkością w przyblizeniu 259627884,5 =
ms =
= 259627,9 =
kms
czyli światło porusza się z prędkością około 299792,5
kms, a żeby energia protonu była 2
razy większa niż spoczynkowa musi on poruszać się z prędkością około 259627,9 =
kms,
czyli około 87% prędkości światła.
ale nie wiem czy to jest dobrze.