Wyrażenia wymierne
Łukasz: 1.Znajdź równania prostych, które są asymptotami funkcji:
f(x)=
5x+12x+2
2.Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
Jak rozwiązuje się tego typu zadania. Muszę się tego nauczyć do jutra, dlatego proszę o szybką
pomoc.
26 maj 23:36
26 maj 23:41
Bogdan:
Jak szybko, to w ten sposób:
| | ax + b | | d | | a | |
Funkcja f(x) = |
| jest funkcją homograficzną, p = − |
| , q = |
| . |
| | cx + d | | c | | c | |
Dziedzina D
f: x∊R\{p}.
Zbiór wartości funkcji ZW
f: y∊R\{q}.
Asymptoty:
pionowa x = p
pozioma y = q
26 maj 23:42
Łukasz: Możecie mi to pokazać na którymś z tych przykładów. Z góry dziękuje
26 maj 23:52
Bogdan:
| | 5x + 12 | | 2 | | 5 | |
f(x) = |
| , p = − |
| = −2, q = |
| = 5 |
| | x + 2 | | 1 | | 1 | |
D
f: x∊R\{−2}, ZW
f: y∊R\{5},
Asymptoty:
pionowa x = −2, pozioma y = 5
27 maj 00:23