Graniastosłupy
niunia15xD: 1. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym wszystkie krawędzie mają długość 10. Oblicz
długość przekątnych podstawy, przekątnych ścian bocznych i pole graniastosłupa.
2. Przekątna sześcianu ma długość 1. Oblicz Pole całkowite i objętość,
3. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6√2, a przekątna
ściany bocznej tworzy z podstawą kąt 60. Oblicz objętość i Pole całkowite.
4. Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 378, a krawędź jego podstawy ma
6√2. Oblicz długość krawędzi bocznej i Pole całkowite.
26 maj 23:18
niunia15xD: Co prawda zrobiłam zadanie 4. tylko nie wiem czy dobrze.
Pp = 18
√3
V= Pp * h
378 = 18
√3 *h
h = 21
√3
Pb = a*h
Pb = 6
√2 * 21
√3
Pb = 126
√6
Pc = 2Pp + Pb
Pc = 36
√3 + 126
√6
26 maj 23:28