wyrażenia wymierne
ellaa: Eta, proszę pomóż.
Rozwiąż równianie
26 maj 22:39
ellaa: x+2=0
x= − 2
D=R/{2}
x(x)=(x+2)(3−x)
x2= 3x− x2 + 6 − 2x
x2 + x2 − 3x + 6 + 2x = 0
2x2 −x + 6 = 0
Δ= 1 − 4*2*6 = 0
Δ= 47
√47 = 7
26 maj 22:46
ancymon: a moze byc nieEta

?
| x | | 3−x | |
| − |
| = 0 , x≠0 ⋀ x≠ −2 |
| x+2 | | x | |
| x2 | | (3−x)(x+2) | |
| − |
| = 0 |
| (x+2)x | | (x+2)x | |
| x2 − (3−x)(x+2) | |
| =0 ⇔ x2 − (3−x)(x+2) = 0 |
| (x+2)x | |
x
2 − (−x
2+x+6) = 0
x
2 − x
2 −x − 6 = 0
−x = 6
x= − 6
26 maj 22:46
Eta:
D= R\ {−2,0}
x
2+x
2−x −6=0
2x
2−x −6=0 Δ=49
√Δ= 7
obydwa rozwiazania należą do dziedziny
| | 3 | |
zatem: odp: x= 2 , x= − |
| |
| | 2 | |
26 maj 23:01
Eta:
@
ancymona
sprawdź rozwiązanie dla x= −6 , który podałeś
26 maj 23:08
sylwek1305: eta jesteś świetna
26 maj 23:59
krystek: @ancymon popełniłeś błąd opuszczając nawias winno być x2+x2
27 maj 11:25
ancymon: ups macie rację, już nawet dodać nie umiem

przepraszam za wprowadzenie w błąd
27 maj 21:56