równanie prostej
sylwek1305: wyznacz równanie prostej równoległej do prostej k:6x−2y−3=0 przechodzącej przez punkt
P=(−1,2)
26 maj 22:35
26 maj 22:38
Bogdan:
| | 3 | |
Prosta k1: 6x − 2y − 3 = 0 ⇒ y = 3x − |
| , a1 = 3 |
| | 2 | |
Prosta k
2: y = a
2x + b
2, k
2 || k
1 ⇒ a
2 = 3, P(−1, 2)∊k
2,
y = 3(x + 1) + 2 ⇒ y = 3x + 5
26 maj 22:40
sylwek1305: i tak nic teraz nie wiem
26 maj 22:52
sylwek1305: sory ale nie rozumiem tego
26 maj 23:15
Gustlik: Bogdan przekształcił równanie prostej z postaci ogólnej do kierunkowej − "zrobił" z tego
funkcję liniową, aby znaleźć współczynnik kierunkowy:
| | 3 | |
6x−2y−3=0 → −2y=−6x+3 /:(−2) → y=3x− |
|
|
| | 2 | |
i skorzystał z równania prostej y=a(x−p)+q, gdzie P=(p, q) − wspołrzędne punktu leżącego na tej
prostej, u Ciebie bedzie to P=(−1, 2) i te współrzędne wstawił do równania prostej.
Ja to rozwiązuję nieco inaczej:
Szukana prosta ma taki sam wspołczynnik kierunkowy:
y=3x+b
Podstawiam współrzędne P do tego równania i liczę b:
2=3*(−1)+b
2=−3+b
2+3=b
b=5
Zatem y=3x+5
27 maj 00:36
Kinia: Prosta / ma rownanie y= −2x+3. Równaniem prostej prostopadlej do / i przechodzacej przez punkt
A=(4; −4) jest?
16 gru 22:15