funkcja
Iza: 12. Wyznaczyc najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji w danym przedziale
Przykład;
f(x)=2x3+3x2−12x+1 w przedziale <−1,3>
Jakiś prosty sposób na takie zadania?
26 maj 22:13
Bogdan:
f'(x) = 6x2 − 6x − 12 = 6(x2 − x − 2) = 6(x + 1)(x − 2)
Funkcja posiada ekstremum dla x = −1 oraz dla x = 2
x = −1 ∊<−1, 3> ⇒ f(−1) = −2 + 3 + 12 + 1 = 14
x = 2 ∊ <−1, 3> ⇒ f(2) = 16 + 12 − 24 + 1 = 5
f(3) = 54 + 27 − 36 + 1 = 46
Największa wartość funkcji w podanym przedziale: y = 46, najmniejsza y = 5
26 maj 22:34