zadanie nowe- pomóżcioe
Jełop: nowe zadanie
jeżeli do pewnej liczby dodamy jej odwrotność to otrzymamy 1,8. jakie to zadanie?
26 maj 22:10
Jełop: sory, jaka to liczba
26 maj 22:20
Eta:
Nie ma takiej liczby !
bo:
dla a ≠0
sprawdź , czy dobrze podałeś treść zadania?
26 maj 23:23
ancymon: 5a
2 + 5 = 9a
5a
2 − 9a +5 = 0
~∃
a∊R 5a
2 − 9a +5 = 0
a więc tak jak eta napisała ewidentnie coś się nie zgadza
27 maj 21:52
Vax: Eta, masz zbyt małe założenie

np dla a=−2 nie działa, można napisać, że dana nierówność
zachodzi dla a>0, a jeżeli trzymamy się a ≠ 0 to można zapisać
Pozdrawiam.
27 maj 22:37
Eta:
Słuszna uwaga, a>0 ( tak miało być

Pozdrawiam .
27 maj 22:41