ekstrema
Iza: 10. Wyznaczyc ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji
Przykład;
f(x)=x3+3x2−9x+3
Jak rozwiązać takie zadania?
26 maj 22:05
26 maj 22:06
Bogdan:

f'(x) = 3x
2 + 6x − 9 = 3(x
2 + 2x − 3) = 3(x − 1)(x + 3)
Pochodna zmienia znak z plus na minus w punkcie x = −3 (dla x = −3 jest maksimum)
oraz z minus na plus w punkcie x = 1 (dla x = 1 jest minimum).
Ekstrema: y
max = f(−3) = (−3)
3 + 3*(−3)
2 − 9*(−3) + 3 = ...
y
min = f(1) = 1
3 + 3*1
2 − 9*1 + 3 = ...
Monotoniczność: f↗ (−
∞, −3), (1, +
∞);
f↘ (−3, 1)
26 maj 22:15
Iza: Dziękuję serdecznie za zainteresowanie i pomoc [podwójnie ze względu na późną porę]. Mogę
prosić o rzucenie okiem na pozostałe 'czerwone' zadania i ewentualne sugestie? Niekoniecznie
dzisiaj
26 maj 22:25
sffsd: x3−3x−2
13 lut 10:12