8. Korzystając z różniczki I rzędu obliczyć przyblizoną wartość wyrażenia
Iza: 8. Korzystając z różniczki I rzędu obliczyć przyblizoną wartość wyrażenia
Korzystam ze wzoru:
f(x + Δx) ≈ f(x) + f'(x) * Δx
Ustalam, że x=liczba pod pierwiastkiem do przbliżenia. x0=liczba z której można wyciągnąć
pierwiastek.
Liczę deltę, pochodną ze wzoru, podstawiam, wychodzi.
Sprawdzałam kalkulatorem, sposób raczej poprawny?
26 maj 21:57
ancymon: wszystko się zgadza
26 maj 22:05
ggjh: √(5,02)2−(2,94)2
16 cze 16:29
Bogdan:
Dla obliczenia przybliżonej wartości
√ 5,022 − 2,942 trzeba zastosować różniczkę funkcji
dwóch zmiennych dz = f'
x(x
0, y
0)dx + f'
y(x
0, y
0)dy.
Przybliżoną wartość obliczamy z zależności: f(x
0+dx, y
0+dy) ≈ f(x
0, y
0) + dz
W tym przykładzie: x
0 = 5, dx = 0,02, y
0 = 3, dy = −0,06.
| | x | | −y | |
f(x, y) = √x2 − y2, f'x = |
| , f'y = |
| , |
| | √x2 − y2 | | √x2 − y2 | |
| | 5 | | −3 | |
f(x0, y0) = √52 − 32 = 4, f'x(x0, y0) = |
| , f'y(x0, y0) = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | |
dz = |
| *0,02 + |
| *0,06 = 0,07, |
| | 4 | | 4 | |
√ 5,022 − 2,942 ≈ 4 + 0,07 = 4,07 (kalkulator daje wynik 4,0690048)
16 cze 17:09