wyrażenia wymierne
Lalaaa: Proszę pomóżcie .
| | 4x+6 | |
Zapisz wzór funkcji y= |
| w postaci kanonicznej i podaj |
| | x+3 | |
a) dziedzinę
b) zbiór wartości
c) równania asymptot
d) przedziały monotoniczności
26 maj 21:57
Lalaaa: mogę kogoś prosić o pomoc ?
26 maj 22:03
26 maj 22:04
Lalaaa: a możesz mi powiedzieć jak sprowadzić do postaci kanonicznej jak mam 4x ?
26 maj 22:08
ICSP: 4(x+3) + coś
26 maj 22:11
Eta:
| | 6 | |
podziel: ( 4x +6) : (x+3) = 4 − |
|
|
| | x+3 | |
lub tak ,jak podał
Jakub
| | 4(x+3) −6 | | 6 | |
f(x) = |
| = 4 − |
|
|
| | x+3 | | x+3 | |
26 maj 22:12
Lalaaa: | | 4x +6 | | 4(x+3)+3 | | 4(x+3) | | 3 | |
y= |
| = |
| = |
| + |
| |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
Coś takiego ?
26 maj 22:15
Lalaaa: nie bardzo rozumiem , mogłabyś tak od początku ?
26 maj 22:17
Eta:
| | 4x+6 | | 4x +12−6 | | 4(x+3) −6 | | 4(x+3) | | 6 | |
y= |
| = |
| = |
| = |
| − |
|
|
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
26 maj 22:19
Misiaa: | | 6 | |
a jak narysować wykres |
| ? |
| | x | |
26 maj 22:25
Misiaa: już wiem
26 maj 22:28