6. Obliczyć pochodne funkcji
Iza: 6. Obliczyć pochodne funkcji
Dane są wzory funkcji. Nie wiem jak się za to zabrać. Umiem obliczać pochodne funkcji znając x0
korzystając ze wzoru f'(x)=lim f(x0+h)−x0/h h→0.
Przykładowa funkcja f(x)=(2x3−2x2+1)(x14−sinx)
Zadanie nie wskazuje żadnego punktu...
26 maj 21:53
ancymon: masz to obliczyć z definicji?
26 maj 21:55
Iza: Nic więcej nie jest napisane. Chyba można założyć, że metoda dowolna.
26 maj 22:27
ancymon: dla pewności: ta funkcja wygląda tak: f(x)=(2x3−2x2+1)(x14−sinx) ?
26 maj 22:34
ancymon: f'(x) = (2x3−2x2+1)' * (x14−sinx) + (2x3−2x2+1) * (x14−sinx)' =
= (6x2−4x) * (x14 − sinx) + (2x3−2x2+1) * (14x13−cosx) = ...
26 maj 22:38
Iza: Mam też taką, chyba faktycznie ta jest poprawna
f(x)=(5x3−2x2+1)(x17−sinx)
Chciałabym wiedzieć co i jak. Spróbuję policzyć sama.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Reszta wpisów jest na pewno poprawna.
26 maj 22:43
Iza: Nie zauważyłam, że odpisałeś, dziękuję. Mógłbyś wyjaśnić w kilku słowach?
26 maj 22:44
ancymon: ogólnie pochodne dla całych funkcji liczy się z kilkunastu wzorów, oczywiście można też z
definicji ale ostatecznie doszlibyśmy do tego samego wyniku a zajęłoby to nam dużo więcej
czasu

Zobacz na tę stronę:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
26 maj 22:50
ancymon: tutaj dla przykładu mieliśmy obliczyć pochodną z funkcji, która tak naprawdę jest iloczynem
dwóch innych. w takim wypadku liczy się to tak: (f+g)' = f'*g + f*g'
26 maj 22:51