PROblem
Onmet: Wyznacz parametry a,b,c tak , aby wielomiany P(x) o Q(x) był równe
b)P(x)=ax
3−4x
2+5x−2 o Q(x)=x
3−2bx
2−cx
2+b
2x−2bcx−b
2 (Odp; a=1, b=2, c=2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
klamra
a=1
−2b−c=−4
b
2−2bc=5
−b
2c=−2
z tego wyszło mi równanie b
3−2b
2+1=0
| | 1 | | 1 | |
rozwiązaniem tej nierówności jest 1, |
| (1−√5) , |
| (1+√5) |
| | 2 | | 2 | |
Moje pytanie jest następujące dlaczego tylko b=1 zostało podane w odpowiedziach, przeciez b ma
trzy pierwiastki

z góry dzieki
26 maj 21:18
TOmek:
26 maj 21:23
TOmek: wiesz ktoś dlaczego?
26 maj 21:44
TOmek:
26 maj 21:50
TOmek: Godzio? podpowiesz?
27 maj 15:59
Godzio:
Przepisz ten wielomian poprawnie bo z niego wynika, że źle układ napisałeś
27 maj 16:13
TOmek: P(x)=ax3−4x2+5x−2
Q(x)=(x− b)2(x−c)
27 maj 19:59
Godzio:
P(x) = ax
3 − 4x
2 + 5x − 2
Q(x) = (x
2 − 2bx + b
2)(x − c) = x
3 − cx
2 − 2bx
2 + 2bcx + b
2x − b
2c =
= x
3 − x
2(c + 2b) + x(2bc + b
2) − b
2c
| ⎧ | a = 1 | |
| ⎜ | 4 = c + 2b ⇒ c = 4 − 2b | |
| ⎨ | 5 = 2bc + b2 |
|
| ⎩ | 2 = b2c | |
| | 5 | |
5 = 2bc + b2 ⇒ 5 = 8b − 4b2 + b2 ⇒ 3b2 − 8b + 5 = 0 ⇒ b = 1 lub b = |
| |
| | 3 | |
Dla b = 1
4 = c + 2b ⇒ c = 2
2 = b
2c ⇒ c = 2
Pasuje
Nie pasuje,
Odp: a = 1, b = 1, c = 2
28 maj 15:22
TOmek: taka magia, dziekuje
29 maj 19:07