wyrażenia wymierne
Misiaa: Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego, a następnie wykonaj działania i przedstaw wynik w jak
najprostszej postaci
26 maj 21:10
Misiaa: 1) x
2 − 3x = 0
x(x−3)=0
x= 0 lub x−3=0
x=3
D=R/{0;3}
| 3x(x2−9) | | 1(x2−3x) | |
| − |
| |
| (x2−3x)(x2−9) | | (x2−3x)(x2−9) | |
czy coś takiego ?
26 maj 21:17
Misiaa: pomóżcie proszę .
26 maj 21:21
Misiaa: pomóżcie. to ważne .. proszę
26 maj 22:18
Eta:
1/D: x
2−3x ≠0 i x
2−9≠0
x( x−3) ≠0 i ( x−3)(x+3)≠0 => x≠0 , x≠3 , x≠ −3
D= R \ {−3,0,3}
| 3x | | 1 | | 3 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| =
|
| x(x−3) | | (x−3)(x+3) | | x−3 | | (x−3)(x+3) | |
| | 3*(x+3) −1 | | 3x+8 | |
= |
| = |
| |
| | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
26 maj 22:27
Eta:
2/
D: x
2−4≠0 i 2x−5≠0
(x−2)(x+2) ≠0 i x≠2
12
D= R\{ −2, 2, 2
12}
| | x | | x+2 | | x | |
|
| * |
| = |
| |
| | (x−2)(x+2) | | 2x−5 | | (x−2)(2x−5) | |
26 maj 22:31