Tomasz: W konkursie plastycznym przyznano nagrody na łączną kwotę 12 400zł. Najwyższa nagroda
wynosiła 6400zł, a najniższa 400zł. Wiadomo ponadto, że iloraz wartości dowolnych dwóch
kolejnych nagród był taki sam. Ile nagród przyznano?
7 kwi 20:11
Moog vel Marek: wzór na sumę ciągu geometrycznego i jedziesz

a1=6400
an=400
lub odwrotnie - to bez znaczenia
Suma =12 400
We wzorze z sumy za an podstawiasz wzór an, musisz przekształcić wzór. Pozdrawiam. Jak
sobie nie poradzisz, to pisz. Jak wrócę z budy to rozpiszę.
8 kwi 07:45
Tomasz: ok jest taki wzór ale chyba w arytmetycznym, natomiast w geometrycznym chyba nie ma an ?
8 kwi 12:49
Moog vel Marek: podam ci tylko przekształcony wzór, dojdziesz co i jak - bo teraz nie mam zbytnio czasu.
Sn = (a1-an*q) / 1-q
wyliczasz iloraz. Pozdrawiam
8 kwi 17:29