Planimetria
Marek:
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z matematyki − planimetria.
Proszę o sposób rozwiązania + wyjaśnienia, wykres dlaczego powstał taki, a nie inny wynik.
Przepraszam też za "opisowo−graficzną formę równań, ale nie mam zainstalowanego
programu z równaniami.

Zad.5
Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym alfa,dłuższej podstawie a,krótszej podstawie b i
wysokości h.
Oblicz obwód i długości przekątnych tego trapezu,jeśli:
kąt alfa = 30 stopni, b = 10 cm , h = 4 cm
Bardzo proszę Wszystkich o pomoc

Pozdrawiam,

Marek