matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie mi jak krok po kroku doliczyć się tej pochodnej
razziel:
y=(
√
x
+1)(
1
√
x
−1) y'=−
1
2
√
x
(1+
1
x
)
26 maj 18:52
Bogdan:
1
1
y = 1 −
√
x
+
− 1 ⇒ y = −
√
x
+
√
x
√
x
Skorzystaj z zależności:
1
a
−a*f'(x)
(
√
x
)' =
, (
)' =
2
√
x
f(x)
[f(x)]
2
26 maj 20:36