Funkcja kwadratowa
Bolkovsky: Potrzebuję konsultacji − a wiem, ze są tu profesjonaliści i o pomoc się do nich zwracam.
Mam takie zadanie, że przez pewne punkty przechodzi parabola, której wierzcholek leży a osi Y.
Mam napisać równanie tej paraboli.
tylko proszę mi wyjąsnić jak mam to zrobić?

i jaki tu jest haczyk, bo robię układ równań
a i te punkty to A=(2,1) i B=(−4,7)
zaczynam tak, czyli wychodzę od tego:
1=4a+2b+c
7=16a−4b+c
Ale dalej nie wiem, co mam zrobić, a wiem, że jest tu jakiś kruczek

tylko nie wiem jaki,
proszę o wytłumacznie, nie o zrobinie − chyba,. że sam nie będę potrafił

.
26 maj 18:34
Nie jestem mądry: Liczysz c z któregoś równania np.:
c= 1−4a−2b
i w równaniach w miejsce c wstawiasz powyższe wyrażenie i będziesz miał układ z dwiema
niewiadomymi
26 maj 18:38
Bolkovsky: DObra, już to zobacze, czy coś mi wyjdze z tego i dobrze z odpowiedziami
26 maj 18:39
Bolkovsky: Cośą mi nie wychodzi, bo jak sobie tam policze, to dochodze tdo takiej postaci:
6=12a−6b
no i co z tym, a nie mam narazie nic wy;liczone, a nie wiem, co z tym zrobić?
26 maj 18:43
Nie jestem mądry: Wiem wiem... zle podpowiedziałem

Jeśli wierzchołek leży na osi Oy to x
w=0
Wzór funkcji kwadratowej :
y= a(x−x
w)
2+y
w y
w to jest c a x
w=0 więc
y=ax
2+c
Dorzuć do tego dwa swoje równania i będziesz miał układ trzech równań i spróbuj rozwiązać tak
jak mówiłem
c= 1− 4a−2b
7=16a−4b+4
ax
2+c=0
Coś takiego chyba że się myli to wtedy musisz poczekać na kogoś mądrzejszego
26 maj 18:54
Bolkovsky: | | 1 | |
No, doszedłem do postaci: y= |
| x 2+c − ale teraz co z tym c w odp. ma być −1  |
| | 2 | |
26 maj 18:58
Bolkovsky: A nie, dobra, już mam, dzięki za podpowiedź, załapałem

.
26 maj 19:04
Nie jestem mądry: Do wykresu należy punkt A=(2,1)
Więc szukamy c:
Końcowe równanie paraboli :
26 maj 19:05