matematykaszkolna.pl
Funkcja kwadratowa Bolkovsky: Potrzebuję konsultacji − a wiem, ze są tu profesjonaliści i o pomoc się do nich zwracam. Mam takie zadanie, że przez pewne punkty przechodzi parabola, której wierzcholek leży a osi Y. Mam napisać równanie tej paraboli. tylko proszę mi wyjąsnić jak mam to zrobić? i jaki tu jest haczyk, bo robię układ równań a i te punkty to A=(2,1) i B=(−4,7) zaczynam tak, czyli wychodzę od tego: 1=4a+2b+c 7=16a−4b+c Ale dalej nie wiem, co mam zrobić, a wiem, że jest tu jakiś kruczek tylko nie wiem jaki, proszę o wytłumacznie, nie o zrobinie − chyba,. że sam nie będę potrafił .
26 maj 18:34
Nie jestem mądry: Liczysz c z któregoś równania np.: c= 1−4a−2b i w równaniach w miejsce c wstawiasz powyższe wyrażenie i będziesz miał układ z dwiema niewiadomymi emotka
26 maj 18:38
Bolkovsky: DObra, już to zobacze, czy coś mi wyjdze z tego i dobrze z odpowiedziami
26 maj 18:39
Bolkovsky: Cośą mi nie wychodzi, bo jak sobie tam policze, to dochodze tdo takiej postaci: 6=12a−6b no i co z tym, a nie mam narazie nic wy;liczone, a nie wiem, co z tym zrobić?
26 maj 18:43
Nie jestem mądry: Wiem wiem... zle podpowiedziałem emotka Jeśli wierzchołek leży na osi Oy to xw=0 Wzór funkcji kwadratowej : y= a(x−xw)2+yw yw to jest c a xw=0 więc y=ax2+c Dorzuć do tego dwa swoje równania i będziesz miał układ trzech równań i spróbuj rozwiązać tak jak mówiłem c= 1− 4a−2b 7=16a−4b+4 ax2+c=0 Coś takiego chyba że się myli to wtedy musisz poczekać na kogoś mądrzejszego
26 maj 18:54
Bolkovsky:
 1 
No, doszedłem do postaci: y=

x2+c − ale teraz co z tym c w odp. ma być −1
 2 
26 maj 18:58
Bolkovsky: A nie, dobra, już mam, dzięki za podpowiedź, załapałem .
 1 
Wyszło y=

x2−1
 2 
26 maj 19:04
Nie jestem mądry: Do wykresu należy punkt A=(2,1) Więc szukamy c:
 1 
1=

*4+c ⇒ c= −1
 2 
Końcowe równanie paraboli :
 1