???
simon: Podstawy trapezu rownoramiennego mają dlugosc 10cm i 12cm, a ramie 4cm. O ile cm nalezy
przedluzyc kazde z ramion,aby sie przeciely ?
26 maj 18:12
Nie jestem mądry:

Spróbuj to sam rozwiązać więcej zapamiętasz

Możesz skorzystać np. z tw. Talesa x jest szukane
Jeśli nie dasz rady to napisz wytłumaczę
26 maj 18:17
simon: Jezeli to nie problem to prosze o pomoc jestem z tego zielony
26 maj 18:21
Nie jestem mądry: Tw. Talesa:
48= 40+10x
26 maj 18:26
simon: czyli kazde ramie trzeba przedluzyc o 45 tak?
26 maj 18:29
Nie jestem mądry: tak
26 maj 18:30
simon: elgancko ! dzieki wielkie .
26 maj 18:31
Nie jestem mądry: O jej sorrki błąd
26 maj 18:31
Nie jestem mądry: 12x=40+10x
2x=40 ⇒ x= 20
Teraz dobrze

Przepraszam nie dopatrzyłem
26 maj 18:32
simon: spoko dzieki ze poprawiles

26 maj 18:33
Nie jestem mądry: To chyba zadanie z gimnazjum ? Kiedyś już go rozwiązywałem dziewczynie
26 maj 18:35
simon: nie no jestem w 1 techn. mozliwe ze z gimnazjum . a pomozesz z tym? Wielokąt o polu 60cm2
przeksztalcono przez podobieństwo tak, ze pole jego obrazu jest większe
o 75cm2. wyznacz skalę podonieństwa .
26 maj 18:37
Nie jestem mądry: | P2 | |
| = k2 k− skala podobieństwa |
| P1 | |
26 maj 18:39
simon: yhh?
26 maj 18:42
Nie jestem mądry: P
1= 60
P
2= 60+ 75=135
| | √135 | | 3√15 | | 3 | |
k= |
| = |
| = |
| |
| | √60 | | 4√15 | | 4 | |
26 maj 18:46
simon: ej normalnie wiecej takich ludzi jak ty .
DZIEKI

26 maj 18:48