/
zaq: punkty A=(0,2) B=(−2,−2) C=(1,1)są wierzchołkami trójkąta ABC.Napisz równanie prostych w
których zawarte są
a)boki trójkąta
b)wysokość trójkąta
c)symetralne boków trójkąta
26 maj 17:55
zaq: zrobiłam a)
y=2x+2
y=x
y=−x+2
dobrze? i jak zrobić b) i c) ?
26 maj 19:04
Nie jestem mądry: Udzielę podpowiedzi jeśli nie będziesz wiedziała to rozwiążę ale postaraj się zrobić to sama

b) Znajdz prostą prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez punkt C=(1,1) to właśnie jest
równanie wysokości

c) Symetralna jest prostopadła do niego i przechodzi przez jego środek
więc szukasz współrzędne środka boków i równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez ten
właśnie punkt
26 maj 19:18
Nie jestem mądry: Symetralna jest prostopadła do boku oczywiście
26 maj 19:19