Funkcja liniowa
Kwolas: Sprawdź, czy punkty A, B, C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej.
a) A(−4,1) B(8,7) C(−6,8) b) A(2, −7) B(3,−10) C(−2,5)
26 maj 17:43
Kamila :
17 lis 16:34
Kamila :
17 lis 16:34
#k:

Jest wiele sposobów na sprawdzenie tego czy punkty sa wspóliniowe
Np taki
podpunkt a)
LIcze współczynnik kierunkowy (m) prostej przechodzącej przez punkty A i B
| | yB−ya | | 7−1 | | 6 | | 1 | |
m= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | 8+4 | | 12 | | 2 | |
Piszse rownanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
Do obliczen biore punkt A (−4,1) czyli x
0=−4 y
0=1
y=m(x−x
0)+y
0
sprawdzam czy punkt C nalezy do prostej AB
Wstawiam wspolrzedne punktu C do rownania prostej AB
8≠0
Punkty nie są wspoliniowe czyli nie należą do tej samej prostej co widac na rysunku
tak samo zrób podpunkt b)
17 lis 17:13
alex:
Nie trzeba wyznaczać równań prostych, wystarczą współczynniki kierunkowe
| | 6 | | 1 | | 7 | |
a) współczynniki kierunkowe prostych: aAB = |
| = |
| , aAC = |
| |
| | 12 | | 2 | | −2 | |
nie są współliniowe
| | −3 | | 12 | |
b) aAB = |
| = −3, aAC = |
| = −3, są współliniowe |
| | 1 | | −4 | |
17 lis 17:19
Mila:
Można skorzystać z wektoróW
a) AB
→=[12,6]
AC
→=[−2,7]
Czy istnieje k∊R t.że:
[12,6]=k*[−2,7] ?
−2k=12 i 7k=6 ?
........, punkty nie są współliniowe
b)
AB
→=[1,−3]
AC
→[−4, 12]
[1,−3]=k*[−4, 12]
| | −1 | |
12k=−3⇔ k= |
| punkty są współliniowe |
| | 4 | |
17 lis 18:41