Oblicz pole trójkąta
tiv: Najdłuższy bok trójkąta ma długość 5, a najkrótszy ma długość 2. Jakie jest największe pole
trójkąta spełniającego te warunki?
26 maj 16:43
XXe: skoro masz dwa boki to jest kilka możliwości, długości boków
resztę liczysz z wzoru herona
26 maj 17:14
tiv: w odpowiedziach mam podane że pole równe jest 5, więc chyba jest tylko jedna możliwość. Od
czego mam zacząć?
26 maj 17:23
tiv: ?
26 maj 17:49
Nie jestem mądry: Jest taki wzór na pole trójkąta:
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
gdzie a , b i c to są długości boków p to obwód
Masz a=5 b=2 c=x
Wydaje mi się że w ten sposób
26 maj 18:05
tiv: ale z tego nic mi nie wyszło
26 maj 18:08