trygonometria równanie nierówność
klepka odpada: Błagam o pomoc !
sin3x−4sin2x−sinx+4 ≤0
sinx+cosx/cos2x ≥0
1/2<2+sinx−cosx<7/2
tg3x+tg2x−3tgx=3
sin2x+3sinx+2=0
ctg2x>3
pomoże ktoś , chociaz nakieruje lub rozwiąże któryś z powyższych , pozdrawiam
26 maj 15:09
klepka odpada: bez przykładów : ostatni , przedostatni
26 maj 15:46
Bogdan:
sin
2x + 3sinx + 2 = 0 ⇒ (sinx + 1)(sinx + 2) = 0
| | π | |
sinx = −1 ⇒ x = − |
| + k*2π |
| | 2 | |
lub
sinx = −2 sprzeczność, bo sinx∊<−1, 1>
26 maj 15:59
Bogdan:

ctg
2x > 0, założenie: x≠k*π,
ctg
2x − 3 > 0 ⇒ (ctgx −
√3)(ctgx +
√3) > 0,
ctgx < −
√3 lub ctgx >
√3, dokończ
26 maj 16:04
klepka odpada: te 2 przykłady akurat zrobiłem : ) , ale dzięki za pomoc
26 maj 16:28
klepka odpada: nikt nie ma pomysłu ?
27 maj 14:14
asd: pierwsze potraktój jako wielomian
można rozpisać
sinx(sin2x − 1) −4 (sin2x − 1)≤0
(sinx − 4) (sin2 − 1) ≤ 0
dalej potrafisz?
27 maj 14:27
asd: ja się juz sam pogubiłem
sinx−4 bedzie zawsze < 0, czyli zeby iloraz był ≤ to sin2x − 1 musi być albo dodatnie albo = 0
sin2x − 1 ≥ 0
sin2x ≥ 1
jest to możliwe tylko wtedy gdy sinx = 1 lub sinx = −1 bo funkcja sinus przyjmuje wartości od
−1 do 1
czyli odp.
x = π2 + 2kπ lub
x = 32π + 2kπ i k∊N
27 maj 14:39
asd: sinx +
cosxcos2x ≥ 0
cos2x = 1 − 2sin
2x
sinx +
cosx1 − 2sin2x ≥ 0
sinx − 2sin3x 1 − 2sin2x +
cosx1 − 2sin2x ≥ 0
sinx + cosx − 2sin
3x ≥ 0
ma ktos pomysł
27 maj 14:51
asd: zostawmy to bo nie umiem.,
4 od góry podobnie jak to pierwsze
tg3 + tg2x − 3tgx − 3 = 0
tg(tg2 − 3) +1(tg2 − 3) = 0
(tg2 − 3)(tg + 1) = 0
−−−−−−−> tg2 − 3 = 0
tgx = √3 lub tgx = −√3
x = π3 ∨ x = 43π + 2kπ, k∊N
x = 23π ∨ x = 53π + 2kπ, k∊N
−−−−−−−−−−−>tgx = −1
x= 34π ∨ x= 78π + 2kπ, k∊N
27 maj 15:38
Bogdan:
Zwracam się z apelem do wszystkich zamieszczających na forum wpisy.
Formatujcie szanowni forumowicze zapisy zawierające liczby i oznaczenia matematyczne
tak, aby Wasze zapisy były zrozumiałe i nie prowadziły do nieporozumień.
Podam przykład. W tym wątku forumowicz o nicku
klepka odpada zapisuje zadanie:
sinx + cosx/cos2x ≥ 0 i oczekuje pomocy, przy czym swoją nieporadnością uniemożliwia
udzielenie tej pomocy (o czym świadczy zapis
asd − "zostawmy to bo nie umiem").
| | cosx | | sinx + cosx | |
Ta nierówność to sinx + |
| ?, a może |
| ≥ 0 ? Tu obok jest |
| | cos2x | | cos2x | |
instrukcja co jak trzeba pisać (
wpisz, a otrzymasz oraz
Kliknij po więcej przykładów),
proszę zapoznać z dostępnymi na tej stronie narzędziami i porządnie zapisywać swoje zadania
i pytania.
27 maj 20:39