matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw w postaci iloczynowej funkcje
piotr24:
Przedstaw w postaci iloczynowej funkcje f(x) = 2x
2
– 5x + 2
26 maj 14:27
M:
17 mar 06:31
Krzysiek:
2x
2
−5x+2=0 Δ=25−16=9
5−3
1
x
1
=
=
4
2
5+3
x
2
=
= 2
4
1
f(x)=2x
2
−5x+2=2(x−
)(x−2)
2
17 mar 09:40