Całka - pytanie
student: Proszę o wytłumaczenie...
∫e
−2x sin3xdx=
u = e
−2x du = −2e
−2x dx
czy ktoś może mi uświadomić, dlaczego tam jest to v? skąd to się wzięło?
26 maj 12:38
Godzio:
| | cos3x | |
Jak scałkujesz sin3x to otrzymasz − |
| |
| | 3 | |
26 maj 12:41
student: czy jest taki wzor?
26 maj 12:42
Godzio:
Chodzi o wzór na wyliczenie całki z sinusa ? Czy chodzi Ci o tą metodę przez części
26 maj 12:43
student: chodzi o scałkowanie sin3x, bo wiem, ze z sinx otrzymam −cosx jednak nigdy nie spotkalem sie w
zadaniach z sin3x.. stad moje watpliwosci
26 maj 12:46
Godzio:
| | cos(ax) | |
∫sin(ax)dx = − |
| + C |
| | a | |
26 maj 12:50
Godzio:
Albo musisz się zastanowić, pochodna z czego da funkcję spod całki
26 maj 12:53
student: dzieki wielkie!
26 maj 12:53