Teścik fizyczny dla Tomka.Noah
hwdtel:
Jeśli stosunek mocy uzyskanej w uzwojeniu wtórnym transformatora P
2 i mocy
| | P2 | |
"nominalnej" uzwojenia pierwotnego P1 ; |
| =k to napięcie "efektywne"
|
| | P1 | |
uzwojenia pierwotnego transformatora podłączonego do napięcia U wynosi:
a) kU
b) U
c) U
√k
d) inna możliwość
26 maj 07:30
Tomek.Noah: A cemu chesz mnie sprawdzac?
26 maj 08:36
hwdtel:
Konsekwencja faktu ,że prubujesz rozwiązywać podobne zadania!A więc do roboty!
26 maj 12:03
Godzio:
Jak już mam się czepiać: próbujesz
26 maj 12:04
Tomek.Noah: Hmmm konsekwencja faktu, że pomagam? Konsekewncja tego ze robie podobne zadnia, a co zakazane
to jest, to przepraszam nic o tym nie wieidzalem, na przyszlosc nie bede juz robil zadan z
fizyki, jesli to "komus" przeszkadza.
26 maj 12:22
Tomek.Noah: Aaaa i forum ma sluzyc pomaganiu inyym w maire swoich mozliwosci a nei sprawdzania kogos czy ma
opanowany material ale dla ciebie hwdtel zrobie to zadania ale musze poczytac torche bo
"nominalene" i "efektywne" spotykam sie po raz pierwszy.
26 maj 12:47
hwdtel:
Ale panowie,czy tu się rozwiązuje zadania,czy strzępi język jak baba z tv.
Jak najbardziej rób zadania,chętnie skonfrontuję rozwiązania.A Gadziowi
przypomnę,że to forum wybitnie nie polonistyczne−może spróbujesz zadanko −teścik−
26 maj 12:52
Godzio:
Owszem jest to forum nie polonistyczne, ale wypadało by poprawnie pisać

A na zadanie się nie
skusze bo z fizyki jestem taki dobry jak ...
26 maj 12:57
bart: P
2=kP
1 k−przekladnia transformatora
U
1−napiecie efektywne uzwojenia pierwotnego
U
2I
2=kU
1I
1
a nigdy nie bedzie tak ze I
2=I
1
| | U2 | |
wiec nie otrzymamy tez U1= |
| , a wgl gdyby tak bylo to nie ma takiej odp |
| | k | |
czyli D
26 maj 14:29
hwdtel:
Nie oto chodzi ! Studenckich Awasów Goridze pierdolących sofizmaty i pozorujących wraz
z docentami Kitajewami funkcjonowanie uczelni mam dosyć i wypraszam sobie!To dobre do
telewizji ,ale też powoli zaczyna się nudzić
26 maj 17:05
Tomek.Noah: hmmm nie wiem czemu mysle ze byla by to odpowiedz a albo c ale z "obliczen" wychodzi mi ze d)
| | 2 | |
i wynikj to cos takiego U1= |
| U z kolei chcialbym dodac ze zadanie nie ma sensu i |
| | k2 | |
jest blednie skonstruowana... (czyli go nei rozumiem)
27 maj 08:35
Tomek.Noah: mam nadzieje ze na studiach takiego czego s mmniec nie bede
27 maj 08:36
Tomek.Noah: aaa i pytanie czy nominalne to oznacza maxymalna wychylenie w sinusoidzie?
27 maj 08:37
x3:
P
1(moc uzwojenia pierwotnego)
P
2(moc uzwojenia wtórnego)
P
2=kP
1
P
1=U
1I
1 ; kP
1I
1=(U
1√k)(I
1√k)−ponieważ:
| U1 | | U1√k | |
| = R =const = |
|
|
| I1 | | I1√k | |
To właśnie U
1√k−miał na myśli hwdtel pisząc napięcie " efektywne"
27 maj 09:04
Tomek.Noah: Powiem szczerze ze nie wpadlbym na to

Ciekawe zadanie nie powiem, jesli mozna to prosze o
wiecej takich zadań
28 maj 10:41