matematykaszkolna.pl
Teścik fizyczny dla Tomka.Noah hwdtel: Jeśli stosunek mocy uzyskanej w uzwojeniu wtórnym transformatora P2 i mocy
 P2 
"nominalnej" uzwojenia pierwotnego P1 ;

=k to napięcie "efektywne"
 P1 
uzwojenia pierwotnego transformatora podłączonego do napięcia U wynosi: a) kU b) U c) Uk d) inna możliwość
26 maj 07:30
Tomek.Noah: A cemu chesz mnie sprawdzac?
26 maj 08:36
hwdtel: Konsekwencja faktu ,że prubujesz rozwiązywać podobne zadania!A więc do roboty!
26 maj 12:03
Godzio: Jak już mam się czepiać: próbujesz
26 maj 12:04
Tomek.Noah: Hmmm konsekwencja faktu, że pomagam? Konsekewncja tego ze robie podobne zadnia, a co zakazane to jest, to przepraszam nic o tym nie wieidzalem, na przyszlosc nie bede juz robil zadan z fizyki, jesli to "komus" przeszkadza.
26 maj 12:22
Tomek.Noah: Aaaa i forum ma sluzyc pomaganiu inyym w maire swoich mozliwosci a nei sprawdzania kogos czy ma opanowany material ale dla ciebie hwdtel zrobie to zadania ale musze poczytac torche bo "nominalene" i "efektywne" spotykam sie po raz pierwszy.
26 maj 12:47
hwdtel: Ale panowie,czy tu się rozwiązuje zadania,czy strzępi język jak baba z tv. Jak najbardziej rób zadania,chętnie skonfrontuję rozwiązania.A Gadziowi przypomnę,że to forum wybitnie nie polonistyczne−może spróbujesz zadanko −teścik−
26 maj 12:52
Godzio: Owszem jest to forum nie polonistyczne, ale wypadało by poprawnie pisać emotka A na zadanie się nie skusze bo z fizyki jestem taki dobry jak ...
26 maj 12:57
bart:
P2 

=k
P1 
P2=kP1 k−przekladnia transformatora U1−napiecie efektywne uzwojenia pierwotnego U2I2=kU1I1
 U2I2 
U1=

kI1 
a nigdy nie bedzie tak ze I2=I1
 U2 
wiec nie otrzymamy tez U1=

, a wgl gdyby tak bylo to nie ma takiej odp
 k 
czyli D emotka
26 maj 14:29
hwdtel: Nie oto chodzi ! Studenckich Awasów Goridze pierdolących sofizmaty i pozorujących wraz z docentami Kitajewami funkcjonowanie uczelni mam dosyć i wypraszam sobie!To dobre do telewizji ,ale też powoli zaczyna się nudzić
26 maj 17:05
Tomek.Noah: hmmm nie wiem czemu mysle ze byla by to odpowiedz a albo c ale z "obliczen" wychodzi mi ze d)
 2 
i wynikj to cos takiego U1=

U z kolei chcialbym dodac ze zadanie nie ma sensu i
 k2 
jest blednie skonstruowana... (czyli go nei rozumiem)
27 maj 08:35
Tomek.Noah: mam nadzieje ze na studiach takiego czego s mmniec nie bede
27 maj 08:36
Tomek.Noah: aaa i pytanie czy nominalne to oznacza maxymalna wychylenie w sinusoidzie?
27 maj 08:37
x3: P1(moc uzwojenia pierwotnego) P2(moc uzwojenia wtórnego) P2=kP1 P1=U1I1 ; kP1I1=(U1k)(I1k)−ponieważ:
U1 U1k 

= R =const =

I1 I1k 
To właśnie U1k−miał na myśli hwdtel pisząc napięcie " efektywne"
27 maj 09:04
Tomek.Noah: Powiem szczerze ze nie wpadlbym na to emotka Ciekawe zadanie nie powiem, jesli mozna to prosze o wiecej takich zadań emotka
28 maj 10:41