Zadanka dla Godzia i nie tylko...
Gustlik: Godzio, jak jak zwykle mam dla Ciebie łamigłówkę, choć wiem, że dla Ciebie to będzie
dziecinada. Niemniej fajne zadanka, zapraszam też innych chętnych:
1. Jakie warunki powinna spełniać liczba m, aby pierwiastki równania:
5
x(x+1)*25
m(m+1)/2=
√5x2*125
(mx+m+1)/2
spełniały nierówność
2. a) Proste postaci y=−4mx+6m+2 są styczne do krzywej xy=4. Wyznacz współrzedne punktu
wspólnego tych stycznych.
b) Wykaż, że każda styczna do krzywej xy=a
2, gdzie a≠0 ogranicza z osiami układu współrzędnych
trójkąt o jednakowym polu.
Godzio:
Zad. 1
5
x(x + 1) * 25
m(m + 1)/2 = 5
x2/2 * 125{

mx + m + 1)/2
5
x2 + x + m2 + m = 5
x2/2 + 3(mx + m + 1)/2
| | x2 | | 3mx + 3m + 3 | |
x2 + x + m2 + m = |
| + |
| /*2 |
| | 2 | | 2 | |
2x
2 + 2x + 2m
2 + 2m = x
2 + 3mx + 3m + 3
x
2 + x(2 − 3m) + 2m
2 − m − 3 = 0
Δ ≥ 0 ⇒ 4 − 12m + 9m
2 − 8m
2 + 4m + 12 = m
2 − 8m + 16 = (m − 4)
2 ≥ 0 ⇒ m ∊R
(3m − 2)(m + 1)(2m − 3) > 0
| | 2 | | 3 | |
m = |
| lub m = −1 lub m = |
| |
| | 3 | | 2 | |
Zad. 2
a)
y = −4mx + 6m + 2
xy = 4 ⇒ −4mx
2 + x(6m + 2) − 4 = 0 ⇒ Δ = 0 i m ≠ 0
Δ = 36m
2 + 24m + 4 − 64m = 36m
2 − 40m + 4 = 0 ⇒ 9m
2 − 10m + 1 = 0
(m − 1)(9m − 1) = 0
y = −4x + 8
xy = 4 punkt wspólny: (1,4)
| | 4 | |
xy = 4 punkt wspólny: (3, |
| ) |
| | 3 | |
b)
Za moment