elektro.
olek: siema, ogarnia ktos troche elektroniki? musze policzyc impedancje Z i reaktancje X, mam podane
napięcie, prąd, moc, opór i cosφ. Moze jakby mi ktos zaproponowal jakies wzory to bym to
policzył, dotychczas probuje cos wykombinowac ze wzorow na Z i X, ale to nic mi nie daje.
25 maj 23:52
Gustlik: X
L=ωL − reaktancja indukcyjna
| | 1 | |
XC= |
| − reaktancja pojemnościowa
|
| | ωC | |
ω=2πf − czętość kątowa (f − częstotliwość prądu)
Z=
√R2+(XL−XC)2 − impedancja
P=UIcosφ − moc
25 maj 23:58
olek: wiec wynika stad ze musze znac tez indukcyjnosc własną cewki L oraz pojemnosc kondensatora C, a
takich danych nie mam
26 maj 00:03