matematykaszkolna.pl
geometria Biały: Proszę o pomoc Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A=(−2,−3), zawarte są w prostych o równaniach x−2=0 i 2x+3y−1=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta. Kombinuję, kombinuję i nic nie wychodzi. Jakbym miał przynajmniej dwa wierzchołki to skorzystałbym ze wzoru na środek ciężkości, bo go łatwo obliczyć emotka
25 maj 23:46
Biały: to jak, znajdzie się jakiś chętny do pomocy?
25 maj 23:58
Biały: Idę spać, mam nadzieję, że jak rano wstanę to jakaś dobra osoba już mi powie jak to zrobić emotka
26 maj 00:07
Gustlik: Musisz sobie to dokładnie rozrysować: Twoje proste − wysokości to po przekształceniu do bardziej czytelnych postaci mają równania: prosta hC: x=2
 2 
prosta hB: y=−

x+U{1]{3}
 3 
Prowadzę z punktu A prosta prostopadłą do hB − będzie to prosta zawierająca bok AC:
 3 3 
y=

x+b, po podstawieniu współrzędnych A b=0,zatem prosta AC ma równanie y=

x,
 2 2 
prosta ta przecina się z prostą x=2 tworzac wierzchołek C: Rozwiązuje układ równań i otrzymuję współrzędne C:
 3 
{ y=

x
 2 
{ x=2 Zatem C=(2, 3) Prowadzę teraz prostą AB prostopadłą do x=2 aż do punktu przecięcia z prostą hB:
 2 
y=−

x+U{1]{3}
 3 
Prosta AB jako prostopadła do prostej pionowej x=2 jest pozioma i ma równanie y=−3 (jak współrzędna y punktu A). Rozwiązuję układ równań:
 2 
{ y=−

x+U{1]{3}
 3 
{ y=−3
 2 
−3=−

x+U{1]{3} /*3
 3 
−9=−2x+1 −10=−2x /:(−2) x=5 Zatem B=(5, −3).
26 maj 00:27
Eta: rysunek Punkt A nie należy do zadnej z tych wysokości ( pomyśl , dlaczego? zatem wysokości są poprowadzone z wierzchołków B i C prosta zawierająca wysokość BD: x−2=0 jest prostopadła do boku AC to równanie prostej zawierającej bok AC: y= yA => AC: y= −3 zatem punkt C( x, −3) prosta zawierająca wysokość CE: 2x +3y −1=0 i C( x, −3) to: 2x −9−1=0 => x= 5 to; C( 5, −3)
 2 1 2 
CE: y= −

x +

......... wsp. kier. a1= −

3 3 3 
to prosta AB jest prostopadła do CE i zawiera punkt A ma równanie:
 3 3 
AB: y=

(x−xA) +yA) => AB: y=

x:
 2 2 
Punkt B nalezy do wysokości BD : x−2=0 => B( 2,y)
 3 
i B należy również do prostej AB : y=

x
 2 
 3 
to: y=

*2= 3 zatem B(2, 3)
 2 
Miłych snów, zadanie rozwiązane emotka
26 maj 00:37
Biały: Załóżmy dotarłbym do jednego z punktów( mam dwa ale nie mam trzeciego). To nie mógłbym wyznaczyć pkt. D będący środkiem ciężkości trójkąta ABC i później podstawić w ten sposób
xA + xB + xC yA + yB + yC 

=współrzędna x z pkt. D oraz

=współrzędna x z pkt. D
3 3 
No i jest mały mankament, bo wynik, który mi wychodzi to pkt. mający współrzędne (6,−3)
26 maj 06:22