Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A=(−2,−3), zawarte są w prostych o równaniach x−2=0 i
2x+3y−1=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta. Kombinuję, kombinuję i
nic nie wychodzi. Jakbym miał przynajmniej dwa wierzchołki to skorzystałbym ze wzoru na
środek ciężkości, bo go łatwo obliczyć
| 2 | ||
prosta hB: y=− | x+U{1]{3}
| |
| 3 |
| 3 | 3 | |||
y= | x+b, po podstawieniu współrzędnych A b=0,zatem prosta AC ma równanie y= | x, | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
{ y= | x
| |
| 2 |
| 2 | ||
y=− | x+U{1]{3}
| |
| 3 |
| 2 | ||
{ y=− | x+U{1]{3}
| |
| 3 |
| 2 | ||
−3=− | x+U{1]{3} /*3
| |
| 3 |
Punkt A nie należy do zadnej z tych wysokości ( pomyśl , dlaczego?
zatem wysokości są poprowadzone z wierzchołków B i C
prosta zawierająca wysokość BD: x−2=0 jest prostopadła do boku AC
to równanie prostej zawierającej bok AC: y= yA => AC: y= −3
zatem punkt C( x, −3)
prosta zawierająca wysokość CE: 2x +3y −1=0 i C( x, −3)
to: 2x −9−1=0 => x= 5 to; C( 5, −3)
| 2 | 1 | 2 | ||||
CE: y= − | x + | ......... wsp. kier. a1= − | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 3 | 3 | |||
AB: y= | (x−xA) +yA) => AB: y= | x:
| ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
i B należy również do prostej AB : y= | x
| |
| 2 |
| 3 | ||
to: y= | *2= 3 zatem B(2, 3)
| |
| 2 |
| xA + xB + xC | yA + yB + yC | ||
=współrzędna x z pkt. D oraz | =współrzędna x z pkt. D | ||
| 3 | 3 |