planimetria
olkaaa: W trójkącie ostrokątnym ABC danymi są: |AC|=6 , |BC|=10 , jego pole= 15√3.
Oblicz długość |AB|, sin ∡BAC, pole koła opisanego na tym trójkącie i długość r okręgu
wpisanego w trójkąt.
Jest tutaj do wykorzystania sporo wzorów. Nie proszę o rozwiązanie, a co po kolei zrobić. Chyba
trzeba zacząć od rozpisania pola na jakiś szalony wzór. Pomoże ktoś?
25 maj 23:18
Godzio:
| | 1 | | √3 | |
P = |
| * 6 * 10 * sinβ ⇒ sinβ = |
| ⇒ β = 60o |
| | 2 | | 2 | |
Z tw. cosinusów wyznaczyć długość boku "a"
Z tw. sinusów wyznaczyć sinus kąta α i promień okręgu opisanego
Mając promień okręgu opisanego obliczysz pole koła
| | 2P | |
Długość promienia okręgu wpisanego obliczysz ze wzoru: r = |
| − wszystko masz |
| | a + b + c | |
dane
25 maj 23:28
olkaaa: ooooo , głupia ja
25 maj 23:40
olkaaa: uwagę mam, bok a powinien być na przeciwko kąta alfa, natomiast sinus kąta możemy już walnąć z
kąta przy wierzchołku C, bo z cosinusów walnęliśmy bok naprzeciw, co nie?
26 maj 00:40
Godzio:
A dlaczego α ma być na przeciwko a ? To robi jakąś różnicę ?
26 maj 00:42