parabola w postaci y^2=2px
Matylda: Zad.1
Znaleźć równanie paraboli w postaci y
2=2px wiedząc, że jest ona styczna do prostej x−8y+8=0
Zad. 2
Dana jest parabola y
2=12x. Znajdź równania stycznych do paraboli:
a) w punktach o odciętej x
0=3
b) prostopadłych do prostej 2x+y−7=0
Bardzo proszę o pomoc
25 maj 21:19
Grześ: Zad. 1.
y
2=2px, oraz prosta styczna x−8y+8=0
Czyli musi on mieć jedynie jeden pkt. wspólny z parabolą.
wyznaczmy "x":
x=8y−8
Podstawiamy:
y
2=2p*8(y−1)
y
2=16py−16p
y
2−16py+16p=0
Skoro ma być jeden pkt. wspólny, to Δ=0, czyli:
Δ=256p
2−64p
256p
2−64p=0
64p(4p−1)=0
p=0, p=1/4
Mamy dwa równania:
y
2=0, lecz ono nie jest parabolą, czyli odpada

y
2=1/2x <−−− to jest rozwiązaniem
25 maj 21:26
Matylda: Jezu, dziękuję, teraz wydaje się to takie proste

Jeszcze gdyby ktoś zrobił zad. 2
25 maj 21:43
Matylda: Bardzo proszę o pomoc
26 maj 11:53
Godzio:
y
2 = 12x
dla x = 3 ⇒ y = 6 lub y = −6
y =
√12x lub y = −
√12x
| | 1 | | 3 | | √3 | |
y' = ± |
| * 12 = ± |
| = ± |
| |
| | 2√12x | | √3x | | √x | |
f'(3) = ±1
y = f'(3)(x − x
o) + y
o
y = ±1(x − 3) ± 6
y = − x + 3 − 6 = − x − 3
y = x − 3 + 6 = x + 3
I to są te równania stycznych
26 maj 12:01
Godzio:
b) 2x + y − 7 = 0 ⇒ y = − 2x + 7
| | 1 | |
y = |
| x + b ⇒ x = 2y − 2b |
| | 2 | |
y
2 = 12x
y
2 = 12(2y − 2b)
y
2 = 24y − 24b
y
2 − 24y + 24b = 0
Δ = 24
2 − 4 * 24b = 0 ⇒ 24 − 4b = 0 ⇒ b = 6
26 maj 12:04