matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
Ja:
rozwiąż równanie |2sinx −
√
3
| =
√
3
25 maj 20:41
Godzio:
|2sinx −
√
3
| =
√
3
2sinx −
√
3
=
√
3
lub 2sinx −
√
3
= −
√
3
2sinx = 2
√
3
lub 2sinx = 0 sinx =
√
3
− sprzeczność lub sinx = 0 ⇒ x = kπ k ∊ C
25 maj 20:43