[c[Pomocy szybko. Trudne zadanie]]
dzamal: W trapezie długości podstaw są róWne: 10cm i 15cm, a długości ramion:4cm i 3cm. Ramiona trapezu
przedłużono do przecięcia w punkcie P.Oblicz obwód trójkąta, którego jednym z wierzchołków
jest punkt P, a dwa pozostałe są końćami dłuższej podstawy trapezu.
25 maj 20:25
Kejt:

z twierdzenia Talesa:
15x=10x+30
5x=30
x=6
y jest Twoje
25 maj 21:16
Eta:
| 15 | | 4+x | |
| = |
| .......... wyznacz dł. x
|
| 10 | | x | |
| 15 | | 3+y | |
| = |
| ...... wyznacz dł. y
|
| 10 | | y | |
Ob(ΔABP) = |AB| + |BP| + |AP|=.......
25 maj 21:18
dzamil: dziękuje już rozumiem
25 maj 22:27